Friday, 13 January 2012

Petua Demam dan Sejukkan Badan (Khasiat Asam Jawa)

Assalamualaikum all...
Agak lama rasanya kita menyepi... hope kalian sihat disamping orang tercinta dan yang tersayang.. Maklumlah sekarang musim demam.... Al-kisahnya hujung minggu lepas, akak sulong kite masuk wad sebab demam suspect darah rendah... Satu family mengelabah termasuklah my mum sanggup datang jauh-jauh nak jaga anak dy.. After keluar jek wad, badan still panas lagi .. So arini kita nak share dengan korang tips yang mujarab tuk sejukkan badan (Petua my mum):

 Fakta: Asam Jawa Dikenali sebagai Tamarindus indica dan nama inggerisnya pula pula ialah tamarind.

Bagaimana nak sejukkan badan:
Ambil secukupnya asam jawa (yang ada dijual dikedai) dan digaul bersama kelapa parut kemudian disapu keseluruh tubuh insyaallah demam panas yang tinggi itu akan reda dan membaik..
**kalau kelapa parut takde pun boleh...
 >lapkan banyak kali ok.. kena rajin lah kalau nak sembuh... 
>jangan lupa sertakan selawat semasa lap ok..

Antara kasiat asam jawa yang lain: 
SAKIT PERUT
Ambillah segenggam asam jawa yang kemudiannya diramas dan disapukan air tadi di perut dan kemudian biarkan seketika sebelum dibilas dengan air yang bersih. Cara ini sesuai diamalkan oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

SAKIT ASMA
Bagi yang sakit asma pula anda rebuslah dua (2) potong kulit asam jawa dengan satu (1) liter air sehingga ia mendidih kemudian di ditapis. Minumlah air rebusan tersebut sebanyak dua (2) kali sehari.

BATUK/PERIT TEKAK
Selain itu asam jawa juga digunakan secara tradisional bagi mengubat batuk dan perit tekak. Caranya dengan mengambil air asam jawa, dicampukan bersama gula dan air. kemudian ditapis, minum seperti biasa.

LUKA/BISUL
Manakala daun muda asam jawa juga boleh ditumbuk lumat dan di tampal untuk mengubati penyakit reumatisme, luka dan bisul.

ALERGI/BIDUREN
Ambillah 2-3 golong buah asam jawa yang telah tua, garam secukupnya, 1/4 senduk kapur sirih. Caranya semua bahan tersebut direbus dengan 3 gelas air sehingga mendidih hingga tinggal 2 gelas dan disaring. Kemudian diminum dua (2) kali sehari, pagi dan petang.

BENGKAK DISENGAT LIPAN ATAU LEBAH
Sediakan 3-5 biji asam jawa dan minyak kayu putih secukupnya. Biji asam jawa tadi ditumbuk halus. Kemudian bahagian yang bengkak itu dibersihkan terlebih dahulu dengan kain dan dibasahkan kain tersebut bersama dengan minyak kayu putih. Selepas itu taburkan atau tempelkan bahan tersebut diatas bahagian anggota yang bengkak.

Maklumat di atas hanyalah untuk rawatan alternatif / sementara sahaja.

Jika keadaan masih tidak reda juga, anda adalah dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor.

SELAMAT MENCUBA!

1 comment:

myrul naim said...

Thanks for the tips😉